Recaredo i Celler Credo

Aquest mes em trasllado a Sant Sadurní d’Anoia, la capital del cava.

“Desde 1924, treballo en asumptes de xampany i altres experiments”. Aquesta frase la diu en Josep Mata Capellades, fundador de les Caves Recaredo, i ja deixava entreveure grans coses…

Recaredo marca un punt i apart dins d’una denominació d´origen, molts cops dispersa i marcada per la necessitat de fer grans volums.
El seu compromís és ampli i divers com el fet d’elaborar vins (celler credo) i caves amb varietats autòctones (xarel·lo, macabeu…), vinya pròpia i tot sota un cultiu ecològic i biodinàmic, llargues criances utilitzant dos taps de suro a cada ampolla i tots bruts nature.

Actualment, han recuperat la tira del cavall per llaurar algunes de les finques més especials com la del Serral del Vell i la d’En Mota. Han construït nius on s´hi reprodueixen ratpenats, tant necessaris per al control d’insectes i deixen creixer coberta vegetal i així crear una biodiversitat de microorganismes que converteixen el terra en una massa esponjosa, més humida i plena de vida.

Una ampolla de Recaredo et fa replanteixar els costums, ens obliga a que ens acompanyi ja d’entrada en qualsevol àpat.
Les seves elegants bombolles es fonen a la perfecció amb el paladar; Terrers, Brut de bruts o Reserva particular, són alguns dels tresors majestuosos que hem de conèixer. Glops plens d’història i treball.
Els descriuria com a treballadors, transparents i pacients, molt pacients…i després d’un mínim de cinc anys, cap ampolla surt de les caves sense els matissos i la perfeccció que l’avi va somniar ara ja fa més de 90 anys.

Des del primer moment, em vaig imaginar retratar aquells instants en blanc i negre… Mogut per la voluntat de transmetre aquella elegància, sutilesa i la millor manera de traslladar-nos al passat.